30 narkomanki u Nišu rodile bebe narkomane

124
0
PODELI

U Srbiji svake godine više od 300 beba odmah po rođenju ide na terapije odvikavanja od droge, jer su im se majke u trudnoći drogirale.

Nesrećna dečica, čim dođu na svet proživljavaju strašnu apstinencijalnu krizu, poput pravih narkomana, i zato prolaze kroz višenedeljni mukotrpni proces detoksikacije organizma, piše „Informer“.

Taj proces sastoji se od ubrizgavanja jakih protivotrova koji se daju direktno u venu i služe da se štetne supstance izbace iz organizma.

U novosadskom porodilištu „Betanija“ ove godine rodile su se 24 takve bebe, a u Nišu 30, a u šest beogradskih porodilišta oko 100. Ovakvi slučajevi ne zaobilaze nijedan veći grad, pa ih ima i u Kragujevcu, Čačku, Užicu…

Specijalista pedijatrije Dečije klinike u Tiršovoj Saša Milićević upozorava da je u Srbiji iz godine u godinu sve veći broj beba koje se rađaju sa apstinencijalnim šokom, jer su im majke teški zavisnici od heroina, kokaina, morfijuma, trodona…

„Novorođenčad postaju zavisnici od narkotika ako su im majke tokom trudnoće koristile drogu, najčešće heroin, a koju su preko krvi prenele na fetus. Takve bebe odmah po rođenju padaju u apsitnencijalnu krizu kao pravi narkomani, zbog čega im se daje terapija za odvikavanje“, kaže Milićević.

On ističe da se bebe majki zavisnica uglavnom rađaju pre vremena, imaju manju kilažu, dezorijentisane su i sa usporenim vitalnim funkcijama.

„Odmah po rođenju te bebe idu u inkubator. Obično imaju poremećaj u ishrani, uznemirene su, plaču, povraćaju, znoje se, manje spavaju, a ponekad se javlja temperatura. Nakon 24 sata, kada potvrdimo da novorođenče ima sindrom apstinencijalnog šoka, odmah krećemo sa terapijom za pročišćavanje organizma. Terapija se daje dve nedelje i podrazumeva svakodnevnu infuziju. U toj infuziji nalaze se razni antiotrovi koj pomažu da beba preko mokraće izbaci štetne supstance iz organizma“, kaže Milićević.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde