VESTI DRUŠTVO Aleksina majka pomogla je dečaku koji je pismom tražio pomoć

Aleksina majka pomogla je dečaku koji je pismom tražio pomoć

295
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Posle Aleksine smrti kao da smo ponovo učili da hodamo, smejemo se, živimo. Moja misija je da se borim za “Aleksin zakon“, počinje svoju priču Dragana Janković iz Niša, majka stradalog Alekse Jankovića, koji je pre pet godina sebi oduzeo život jer su ga školski drugovi maltretirali.

Hrabra majka stradalog dečaka postala je simbol borbe kako bi se konačno institucije posvetile problemu vršnjačkog nasilja. Prošlo je pet godina, ali to za jednu majku ne znači vremensku distancu koja može da ublaži ili izleči bol, ali svakako može da mi da snagu za dalju borbu kako za svoju decu, tako i za tuđu.

Aleksa je svake sekunde u mojim mislima i nikada nećemo moći da ga prebolimo, međutim, obaveza koju imam kao majka ne dozvoljava mi da tonem već se hrabro borim za svoju decu i svako dete koje ima problem kakav je imao moj sin. Ja kao majka nisam imala priliku da na miru žalim svog sina jer su sve institucije u Nišu pokušale da zataškaju ceo slučaj, počevši od škola pa nadalje. Suprug i ja smo morali odmah da krenemo u borbu da bismo dokazali da je naš sin maltretiran u školi koja ništa nije učinila da to spreči – priča Dragana.

Jankovići imaju dve ćerke, Petru (14) i Miliju (4) koju su dobili godinu dana nakon što je Aleksa stradao. Dragana priznaje da se u početku plašila šta će reći okolina, što su oni krenuli oštro u borbu za pravdu i što su nastavili da žive normalno, iako svake sekunde nose bol sa sobom.

Kada se desi takva tragedija, onda vas okolina gleda kao obeležene. Prosto se pitaš imaš li pravo na normalan život, imaš li pravo na borbu da dokažeš da ti dete niko nije sagledao, ni škola ni institucije? Iako su bol i praznina neopisive, ja sam morala da budem svesna da pored sebe imam još jedno dete kome treba majka, onda sam ustala i rešila da se borim, da budem jaka i nastavim dalje. Kasnije smo dobili Miliju, koja je na neki način popunila stolicu koja je ostala prazna nakon Alekse, koji je sa nama uvek u mislima – kaže Dragana.

Ne samo o svojoj već i o drugoj deci brine ta hrabra žena. Tako je pre mesec dana nesebično ponudila pomoć dečaku M.B. iz Kladova koji je pismom tražio pomoć jer ga otac zlostavlja. Zato ona želi da zakon koji je spreman konačno uđe u skupštinsku proceduru.

Javljaju mi se i roditelji i deca koja trpe neki oblik vršnjačkog nasilja, ja im pomažem savetima i upućujem ih kako da se bore. To mi daje i snagu i podstrek da idem dalje s Aleksinim zakonom i da to svi izguramo do kraja. Počinje školska godina, zar treba da je dočekamo nespremni? Volela bih da se usvoji zakon kako bismo se pokrenuli sa mrtve tačke i nastavili da se borimo zajedno za našu decu – zaključuje Dragana.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here