VESTI DRUŠTVO Aparati za zračenje u KC Niš ne rade zbog vlage

Aparati za zračenje u KC Niš ne rade zbog vlage

92
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Oko 650 pacijenata obolelih od malignih bolesti trenutno ne može da primi zračnu terapiju u niškom Kliničkom centru, jer aparati zbog vlage ne rade već peti dan. Direktor Zoran Radovanović najavljuje da će, ako se problem ne reši, hitne slučajeve od ponedeljka slati u Kragujeva, objavile su „Južne vesti“.

Branko V. iz okoline Niša kaže da je njegovoj supruzi, posle nedavne operacije tumora, konzilijum preporučio zračenje. Međutim, lekari su mu rekli da „ko zna kad će doći na red“, s obzirom na to da, pored liste čekanja, aparati trenutno ne rade „i ne zna se kad će da prorade“.

„Sad umesto da se leči, mi sedimo kući i svaki dan iščekujemo najgore. Zračenje vidimo kao jedino što možda može mojoj ženi da spasi život. Šta sad da radimo i dokle da čekamo? Nije ovo prehlada, nego rak“, ispričao je Branko.

Direktor Kliničkog centra u Nišu, Zoran Radovanović, kaže da serviseri još ne uspevaju da pokrenu aparate na čijoj se površini zbog kondenzacije pojavila vlaga.

Svaki put kada je vlažnost vazduha visoka, što se naročito često dešava leti, aparati staju, kaže Radovanović i napominje da takva situacija traje godinama. On objašnjava da od kada su postavljeni, aparati „primus“ i „onkor“ nisu imali neophodni sistem za klimatizaciju, odnosno isušivanje vazduha.

„Bilo je obavezno da se ugradi ta oprema za isušivanje vazduha, ali to nisu uradili. Zato evo već 11 godina svake godine u ovo doba zbog visokih temperatura, padavina, debljine zidova od preko dva metra i loše klimatizacije, dolazi do učestalih kvarova aparata“ kaže Radovanović.

Trenutna vlažnost u bunkerima u kojima se nalaze aparati je 84 %, navodi on, a oni se zbog zaštite pacijenata i osoblja sami isključuju na 64 %. Pacijenti sada mogu samo da se nadaju dobrom vremenu, jer ako ne bude padavina aparati će početi da rade u ponedeljak, kaže Radovanović.

„Ukoliko pak ne budu osposobljeni do ponedeljka, hitne pacijente i decu ćemo slati u kragujevački Klinički centar, kome sam uputio molbu da nam pomognu zbog problema koji imamo. Pokušaji popravke aparata traju nekoliko dana, što je prihvatljiv period čekanja. Kad ne uspemo da ih popravimo, šaljemo pacijente drugde na zračenje“, rekao je direktor.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here