Donacija omogućava kraće čekanje na operaciju katarakte

52
0
PODELI

Pacijenti iz jugoistočne Srbije sa zamućenim očnim sočivom – kataraktom na operaciju na niškoj Klinici za očne bolesti čekaju i do 2017. godine. Hoće li donacija dva moderna aparata skratiti listu čekanja sa oko 3.000 pacijenata zavisiće od nabavke materijala.

Iako novi aparati za vitrektomiju i operaciju katarakte, koji su najvrednija donacija data ovoj klinici do sada, mogu skratiti sam tok operaciije, neizvesno je hoće li skratiti i liste čekanja jer broj operacija zavisi i nabavke sočiva i drugog materijala za operacije.

Na primer, tenderi za nabavku sočiva su centralizovani, ona se dobijaju preko Republike. Ako nas prate sa odgovarajućim brojem sočiva i materijala za operacije, onda bismo mogli da pozivamo pacijente i ranije – kaže Direktorka Klinike za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu dr Gordana Zlatanović.

Stamenka Cvejić iz Niša je na operaciju katarakte prvog oka čekala godinu i po dana. Život posle intervencije koju je imala pre mesec dana nešto je lakši. Međutim, ona se pita koliko će se stanje na drugom oku pogoršati s obzirom na to da je operacija za njega zakazana tek za septembar 2017.

Doktorka Zlatanović kaže da liste čekanja na ovakve operacije, zbog velikog broja pacijenata, postoje u celom svetu.

Ka očnoj klinici gravitira ceo jugoistok Srbije, mnogo je pacijenata. Kada imamo sve materijale, uradimo 20 do 30 operacija katarakte dnevno, ali osim toga radimo i druge operacije – kaže dr Zlatanović.

Aparati u vrednosti od 100.000 eura donacija su švajcarske kompanije.

Kako piše na sajtu katarakta.org, ovo zamućenje sočiva ima oko pola svetske populacije starije od 65 godina, a ljudi sa preko 75 godina imaju je bar na jednom oku. U retkim slučajevima može se pojaviti kod beba.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde