VESTI DRUŠTVO Donacija omogućava kraće čekanje na operaciju katarakte

Donacija omogućava kraće čekanje na operaciju katarakte

118
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pacijenti iz jugoistočne Srbije sa zamućenim očnim sočivom – kataraktom na operaciju na niškoj Klinici za očne bolesti čekaju i do 2017. godine. Hoće li donacija dva moderna aparata skratiti listu čekanja sa oko 3.000 pacijenata zavisiće od nabavke materijala.

Iako novi aparati za vitrektomiju i operaciju katarakte, koji su najvrednija donacija data ovoj klinici do sada, mogu skratiti sam tok operaciije, neizvesno je hoće li skratiti i liste čekanja jer broj operacija zavisi i nabavke sočiva i drugog materijala za operacije.

Na primer, tenderi za nabavku sočiva su centralizovani, ona se dobijaju preko Republike. Ako nas prate sa odgovarajućim brojem sočiva i materijala za operacije, onda bismo mogli da pozivamo pacijente i ranije – kaže Direktorka Klinike za očne bolesti Kliničkog centra u Nišu dr Gordana Zlatanović.

Stamenka Cvejić iz Niša je na operaciju katarakte prvog oka čekala godinu i po dana. Život posle intervencije koju je imala pre mesec dana nešto je lakši. Međutim, ona se pita koliko će se stanje na drugom oku pogoršati s obzirom na to da je operacija za njega zakazana tek za septembar 2017.

Doktorka Zlatanović kaže da liste čekanja na ovakve operacije, zbog velikog broja pacijenata, postoje u celom svetu.

Ka očnoj klinici gravitira ceo jugoistok Srbije, mnogo je pacijenata. Kada imamo sve materijale, uradimo 20 do 30 operacija katarakte dnevno, ali osim toga radimo i druge operacije – kaže dr Zlatanović.

Aparati u vrednosti od 100.000 eura donacija su švajcarske kompanije.

Kako piše na sajtu katarakta.org, ovo zamućenje sočiva ima oko pola svetske populacije starije od 65 godina, a ljudi sa preko 75 godina imaju je bar na jednom oku. U retkim slučajevima može se pojaviti kod beba.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here