VESTI DRUŠTVO DOVITLJIVI SRBI: Postoji čak 52 načina za krađu struje!

DOVITLJIVI SRBI: Postoji čak 52 načina za krađu struje!

380
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

I Nišlije su i te kako inventivne u smišljanju načina da umanje potrošnju na struju.

U Srbiji se struja krade na čak 52 načina od kojih je najčešći direktno priključivanje na banderu, a neki od njih su – vraćanje strujomera u nazad, zatim postavljanje magneta na brojilo, zamena mesta žicama.

U niškoj Elektrodistrubuciji predočavaju da krađa struje nekada može da se vidi još sa ulice, kada žica sa stuba niskonaponske mreže vodi direktno do kuće.

Drugi najčešći način je da se struja, koja je isključena zbog neredovnog plaćanja računa, neovlašćeno ponovo priključuje, tako što se ukloni plomba na strujomeru i ponovo izvrši priključenje premošćavanjem.

U niškoj EDB tvrde i da su Nišlije i te kako inventivne u smišljanju načina da umanje potrošnju na brojilima.

Na primer, u selu Mekiš, monteri su svojevremeno ustanovili da su u kućama bile otkačene dve ili tri naponske kleme, pa se struja nesmetano trošila, a da nije knjižena preko strujomera. U selima u doljevačkom kraju minulih godina čak 90 odsto potrošača se nelegalno priključilo na električnu mrežu.

A struja koju ne registruju strujomeri, korištena je čak i za zagrevanje „toplih leja“.

U selu Držanovac je otkriveno da je sedam porodica koristilo struju direktno sa bandere. Uz nečiju veliku hrabrost uspeli su da se priključe na električni vod žicom od 0,75 ampera, koja je toliko slaba da su mogli svi da izginu.

I u samom Nišu mnogima ne nedostaje maštovitost.  Jedan niški ugostitelj je divlji priključak svojevremeno sakrio iza podijuma za igru. Kod drugog je pronađen drugi strujomer u regalu, preko koga je „išla“ struja.

U centralnoj Srbiji ovih dana traje potraga za ukradenom električnom energijom. EPS godišnje izgubi oko 100 miliona evra zbog ukradenih kilovata, navodi za NisCaffe.com.

Zbog nelegalnog korišćenja električne energije mesečni gubici privrednog društva “Centar”, koji strujom snabdeva potrošače Šumadijskog, Braničevskog i Podunavskog okruga, iznose oko 200 miliona dinara – rekla je Sanja Tucaković, direktorka privrednog društva “Centar”.

U narednom periodu, krađa struje će se proveravati i u drugim delovima Srbije, kao i u Beogradu.

Kada Beograđani ne bi krali struju, ceo grad bi mogao besplatno da se napaja još tri meseca svake godine.

Samo u glavnom gradu otkriveno je 5.000 krađa struje u vrednosti od 300 miliona dinara.

Struju gotovo nikada ne kradu penzioneri – kaže Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd, a među kradljivcima su se našli umetnici, estradne zvezde i poznati sportisti.

Čak 120.000 domaćinstava, od ukupno tri miliona, krade struju, a najčešće to rade direktnim priključkom na banderu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here