VESTI DRUŠTVO INOVACIJA NIŠKOG STUDENTA Vežbači u teretani proizvodiće struju

INOVACIJA NIŠKOG STUDENTA Vežbači u teretani proizvodiće struju

69
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Student Marko D. Živanović (23) osmislio je projekat „Teretana kod Tesle“ u kojem oni koji vežbaju na spravama sami proizvode struju.

Na ovaj način računi za struju teretane bi bili niži, a takođe i članarina. Realizacija ne košta mnogo, tvrdi Živanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu, „a može biti od višestruke koristi“.

Išao sam ulicom i razmišljao o kinetičkoj energiji koja se stvara kretanjem ljudi. Setio sam se da teretane već usmeravaju kinetičku energiju i da bi tu bilo najbolje postaviti hvatače energije, odnosno generatore. Uvideo sam da je ta tehnologija nedovoljno razvijena u svetu i da imamo jedinstvenu priliku da postanemo napredniji od drugih, priča Marko.

71873b498c34a8d12934a2ae51b33168

Kaže da je mnogo razloga za pokretanje ovakvog projekta, jedan od bitnijih je taj što želi da fakultetima i studentima omogući praksu.

Prakse su očajne jer nemamo puno firmi u zemlji, ali rad na projektima može da pojača samopouzanje studenata i da ih inspiriše da pokrenu projekte i ostanu da rade u Srbiji. A sam cilj projekta je da sakupljanjem energije u teretanama smanjimo cenu vežbanja i da ako neke teretane budu mogle da proizvedu i više struje – osvetlimo parkove. Dugorčni cilj nam je da usavršimo tehnologiju do te mere da električnu energiju možemo ponuditi elektrodistribuciji i da stvorimo novi prihod zarade za studente i ljude koji vežbaju, kaže Marko.

Teretana će funkcionisati tako što će sakupljati kinetičku energiju: manji generatori će biti postavljeni na rotacionim delovima, a veći ispod same teretane.

095929abb4e208519cba8c99cc17c2f7

Uz pomoć sistema sajli vežbači će okretati rotore generatora i generisati struju, struja se generiše u akumulatorima i koristi za potrebe teretane. Na spravama će postojati sistem senzora koji meri potrošnju kalorija i efikasnost vežbanja. Napravićemo aplikacuju koja prikazuje korisniku kolika je efikasnost prethodnog vežbanja i šta da koriguje, objašnjava Živanović.

REALIZACIJA ZA 500.000 DINARA

Živanović tvrdi da je za realizaciju, odnsno proizvodnju uređaja dovoljno 500.000 dinara.

Nišlije sledeće godine mogu da očekuju teretanu, a već postojeće će početi da liče na našu, kaže Živanović.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here