INOVACIJA NIŠKOG STUDENTA Vežbači u teretani proizvodiće struju

INOVACIJA NIŠKOG STUDENTA Vežbači u teretani proizvodiće struju

60
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Student Marko D. Živanović (23) osmislio je projekat „Teretana kod Tesle“ u kojem oni koji vežbaju na spravama sami proizvode struju.

Na ovaj način računi za struju teretane bi bili niži, a takođe i članarina. Realizacija ne košta mnogo, tvrdi Živanović, student Mašinskog fakulteta u Nišu, „a može biti od višestruke koristi“.

Išao sam ulicom i razmišljao o kinetičkoj energiji koja se stvara kretanjem ljudi. Setio sam se da teretane već usmeravaju kinetičku energiju i da bi tu bilo najbolje postaviti hvatače energije, odnosno generatore. Uvideo sam da je ta tehnologija nedovoljno razvijena u svetu i da imamo jedinstvenu priliku da postanemo napredniji od drugih, priča Marko.

71873b498c34a8d12934a2ae51b33168

Kaže da je mnogo razloga za pokretanje ovakvog projekta, jedan od bitnijih je taj što želi da fakultetima i studentima omogući praksu.

Prakse su očajne jer nemamo puno firmi u zemlji, ali rad na projektima može da pojača samopouzanje studenata i da ih inspiriše da pokrenu projekte i ostanu da rade u Srbiji. A sam cilj projekta je da sakupljanjem energije u teretanama smanjimo cenu vežbanja i da ako neke teretane budu mogle da proizvedu i više struje – osvetlimo parkove. Dugorčni cilj nam je da usavršimo tehnologiju do te mere da električnu energiju možemo ponuditi elektrodistribuciji i da stvorimo novi prihod zarade za studente i ljude koji vežbaju, kaže Marko.

Teretana će funkcionisati tako što će sakupljati kinetičku energiju: manji generatori će biti postavljeni na rotacionim delovima, a veći ispod same teretane.

095929abb4e208519cba8c99cc17c2f7

Uz pomoć sistema sajli vežbači će okretati rotore generatora i generisati struju, struja se generiše u akumulatorima i koristi za potrebe teretane. Na spravama će postojati sistem senzora koji meri potrošnju kalorija i efikasnost vežbanja. Napravićemo aplikacuju koja prikazuje korisniku kolika je efikasnost prethodnog vežbanja i šta da koriguje, objašnjava Živanović.

REALIZACIJA ZA 500.000 DINARA

Živanović tvrdi da je za realizaciju, odnsno proizvodnju uređaja dovoljno 500.000 dinara.

Nišlije sledeće godine mogu da očekuju teretanu, a već postojeće će početi da liče na našu, kaže Živanović.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR