Jalovina iz rudnika izlila se u reku Jablanicu kod Medveđe

86
0
PODELI

Iz jedne od devet brana na jalovištu rudnika “Lece” kod Medveđe izlila se danas jalovina sa štetnim materijama u reku Jablanicu. Na licu mesta su policija, vatrogasci i rudari koji pokušavaju da saniraju štetu.

Prema prvim informacijama, radi se o pucanju brane na najvišoj koti u selu Gazdare gde se nalazi folotacija za preradu rudničke jalovine, ali zvaničnici tvrde da nije reč o pucanju brane, već samo o izlivanju vode koja je “negde našla rupu”

Rudari i vatrogasci pokušavaju da spreče izlivanje vode u Jablanicu i taj problem će vrlo brzo biti rešen – tvrdi zamenik predsednika Opštine Medveđa Vlada Babić.

Meštani tog sela kažu da ne mogu da priđu jalovištu jer je policija blokirala taj deo, ali su zabrinuti za svoje kuće, što potvrđuje jedan od meštana čija se kuća nalazi na oko 200 metara od jezera.

I mi smo čuli da je pukla brana na najvišoj koti i da se mulj sa jalovištem prelio u druge, niže bazene. Strahujemo od katastrofe jer ako se i ostali bazeni prepune, naše kuće neće više postojati – kaže ovaj meštanin Gazdara.

Na vest o problemu na jalovištu na kome je na hiljade tone otpada pređane rude, opštinski većnici prekinuli su danas sednicu i uputili se u Gazdare.

Ovo nije prvi incident na rudničkom jalovištu. Novembra 2014. funkcioneri tada opozicione, a sada vladajuće SNS, tvrdili su da se, takođe, izlila jalovina sa cijanidom u obližnji potok koji se uliva u obližnju Jablanicu, dok je sa druge strane tadašnji direktor rudnika “Lece” tvrdio da se radi o dezinformaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde