Još jedan protest Nišlija, jer ne žele “da im se otme budućnost”

Još jedan protest Nišlija, jer ne žele “da im se otme budućnost”

431
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nekoliko hiljada ljudi prošetalo je niškim ulicama u znak protesta protiv aktuelne vlasti, izbora za koje smatraju da su pokradeni, ali i zbog toga što je “vreme da mlađe generacije preuzmu odgovornost”. Kao i prethodnih večeri, nije bilo nijednog incidenta, ćutalo se pored bolnice, kolona se sklanjala kolima Hitne pomoći, a nova šetnja zakazana je za utorak.

Broj onih koji podržavaju proteste uvećavao se kako je kolona prolazila gradom, a kretala se Obrenovićevom, zatim Ulicom Nikole Pašića, Voždovom, Bulevarom Zorana Đinđića, Sremskom, Bulevarom Nemanjića, Ulicom 7. jula, do Gradske kuće.

Uz povike “Pokrao si izbore”, “Dole dikatatura” i “AV, AV, AV”, demonstranti su pozivali Nišlije, koji su ih posmatrali iz svojih kuća, stanova i lokala, da im se pridruže.

Nekoliko puta je izveden preformans “onesvesti se” kada je dobar deo šetača čučao, simbolično ukazujući na namešteno padanje u nesvest jednog mladića tokom predizborne emisije “Hepi” televizije u kojoj je kandidat SNS Aleksandar Vučić gostovao sa svojom porodicom.

U parku na Bulevaru Nemanjića prvo su u mraku svi upalili telefone i vikali „Je l’ nas vidiš sad?“, a onda su organizatori ponovili da protesti nisu politički, da ih ne podržava nijedna stranka ili pokret i da se ograđuju od bilo kakvih političkih obeležja.

Protesti na kojima su mahom studenti, nisu samo studentski. To su protesti svih nas koji ne želimo da nam otmu budućnost. Ovo je direktna demokratija – samoorganizovanje na ulicama. Vreme je da naša generacija preuzme odgovornost – orilo se Parkom Svetog Save iz megafona dok je govorila jedna studentkinja.

Ona je podsetila na teško stanje u društvu, na lošu ekonomsku i materijalnu situaciju, na uslove rada kod stranih investitora i želju mladih da to menjaju.

Podsetili su i na neregularnosti izbornog procesa i na nezakonit sastav Republičke izborne komisje, kao i na, prema njihovom mišljenju, loše odluke ovog tela. Takođe, sumnjaju i da je javno brojanje glasova sa dva biračka mesta, koje je u 09. aprila prenosila televizija N1, namešteno.

Nijedan listić nije bio presavijen. Svi znamo da ne može da se ugura u kutiju, a da se ne presavije – čulo se od jednog govornika.

U skladu s tim su bili i pojedini transparenti na kojima je pisalo “Je l ste fajtali listiće pre peglanja?”. Poruke sa transparenta su bile i “Živi ti sa 200 evra” i “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, kao i “Je l si rekao mami da si pokrao glasove?”.

Među okupljenima je bilo studenata, radnika, penzionera, profesora i dekana niških fakulteta, a prostest su pozdravili i glumci niškog Narodnog pozorišta.

Novo okupljanje zakazano je za danas u 18 sati.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR