Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

444
0
PODELI
Karte pića namenjene slepim i slabovidim građanima; foto: Miljan Petrović
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

Za početak, karte pića će donirati kafićima Rock n Sports Cafe Chairski koji se nalazi blizu Čairskog parka, Park Cafe New Age u parku Svetog Save, Vespa Bar u Ulici Nikole Pašića, Gnezdo u blizini Džamije i Saloon u Tvrđavi.

Plan im je da uskoro prošire listu ugostiteljskih objekata koji će imati ovakve karte, kaže Uroš Tasković iz Rotarakt kluba Niš-Mediana, a nadaju se da će kafići slediti njihov primer i sami napraviti meni ispisane Brajevom azbukom.

Nišlijka Marija Milanović, profesor psihologije, koja i sama ima probleme sa vidom, kaže da će onima koji ne vide ovakve karte pića mnogo značiti i smatra da je to lep gest mladih ljudi.

Zasad će biti doniran u 5 niških kafića; foto: Miljan Petrović

Nekad se desi da odem sa drugaricom koja nema problem sa vidom, ali se desi da nekad odem i sa nekim ko kao i ja ne vidi tako da mi to zaista znači da mogu sama da pročitam šta taj kafić nudi, kolike su cene, biće mi kao i ostalima jer ću imati jednaku mogućnost kao i drugi – kaže Milanovićeva.

Ovo je prvi put da se “prevedene” karte pića, namenjene slepim i slabovidim građanima, nađu u Nišu, a Tasković kaže da je ovo možda jedinstvena ideja i u celoj Srbiji.

Na ideju da pokrenu ovu akciju, pojašnjava Tasković, došao je spontano jedan od članova kluba, a onda su zajedno počeli ozbiljnije da razmišljaju kako bi mogli da je sprovedu u delo.

Vremenom smo saznali koje sve barijere naši slepi i slabovidi sugrađani imaju i tako smo došli na ideju da uradimo meni za ugostiteljske objekte na Brajevom pismu. Imali smo podršku Saveza slepih i slabovidih, a karte su izradili članovi Udruženja “Altea” iz Beograda – kaže Tasković.

Izvor: Južne vesti

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

POSTAVI ODGOVOR