Manji pomor ribe u Kutinskoj reci

Manji pomor ribe u Kutinskoj reci

107
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Stotinak uginulih mrena, klena i beovica sakupili su ribočuvari u Kutinskoj reci nakon uginuća koji se dogodio u četvrtak, 11. avgusta na toku ove reke u naselju „Nikola Tesla“.

Prema rečima direktora Ribočuvarske službe „Južna Morava 2“, Nikole Kumanovića, o uginuću su obavešteni istog dana i odmah su izašli na teren. Šta je uzrok uginuća riba zasada nije utvrđeno, alli nadležne inspekcije su uzele uzorke kako bi obavile analizu.

„Ribolovci su nam javili u u četvrtak i odmah smo izašli na teren. Sakupili smo 650 grama uginule ribe. U pitanju su sitniji primerci, kao što su potočna mrena, klen i beovica, ali je voda sigurno odnela deo uginule ribe. Proverili smo i danas stanje na reci uzvodno i nizvodno iznad fabrike „Nisala“ i nismo zatekli uginulu ribu“, kaže Kumanović.
Šta je uzrok pomora zasada još nije utvrđeno, ističe direktor “Južne Morave 2” i dodaje da su nadležne inspekcije izašle na teren i iz Instituta za javno zdravlje koji su uzeli uzorke kako bi obavili analize. Apeluje se na one koji su zatekli uginulu ribu pre dolaska ribočuvarske službe da je ne koriste za jelo, jer se ne može garantovati da je ona bezbedna za zdravlje, naglašava Kumanović.
„Tokom letnjih meseci obično je nizak vodostaj koji je u kombinaciji sa visokim temperaturama uvek nepovoljan za riblji fond. Na sreću, ovog leta vodostaj reka je na zadovoljavajućem nivou, jer je bilo dosta padavina, tako da u ovom slučaju nizak vodostaj nije uzrok uginuće ribe. Dovoljno je da neko ispusti štetne materije u reku ili otpadne vode i da dođe do akcedenta“, objašnjava Kumanović.
Preventiva je najvažnija, dodaje Kumanović i ističe da je bitno da čuvamo životnu okolinu bez obzira što je sada kaznena politika rigoroznija za zagađivače.
„Kazne za firme koje ispuštaju štetne materije u reku su sada velike i računa se po komadu uginule ribe. 6.500 dinara za jednu ribu plaća ona firma ako se dokaže da je ona uzrok pomora ribe“, napominje Kumanović.
Direktor Ribočuvarske službe „Južna Morava 2“ naglašava i da je sada bolja saradnja sa fabrikama koje ispuštaju otpadne vode.
„Ranijih godina je dolazilo često do pomora ribe u reci Toplica na području Kuršumlije. Uzrok tih pomora bilo je preduzeće „Simpo Šik“ koja je u otpadnim vodama imala pojačanu koncentraciju amonijum joda i fenola. Sada pratimo stanje i u dogovoru sa nadležnima preventivno reagujemo kako ne bi došlo do zagađenja reke i pomora ribe“, objašnjava Kumanović.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR