VESTI DRUŠTVO Mladi iz Niša volontiraju na gej paradi

Mladi iz Niša volontiraju na gej paradi

246
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Organizovanog odlaska iz Niša na predstojeću Paradu ponosa neće biti, ali puno mladih iz Niša još petka volontira na dogadjajima koji prate Paradu, rekao je danas  Nišu Dragan Djordjević iz Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji SHRIS.

„Sigurno će mnogi posetiti jedan od dogadjaja u narednih sedam dana jer program Nedelje ponosa kvaliteta i bogat, a sigurno će u samoj povorci na Paradi ponosa učestvovati puno naših sugradjana i sugradjanki“, istakao je Djordjević na konferenciji za novinare.

U Nišu, dodao je Djordjević, u proteklih godinu dana nije prijavljen ni jedan napada na pripadnike LGBT populacije, ali su nedavno u malom mestu pored Niša dve osobe pretučene i to samo zbog svoje drugačije seksualne orijentacije.

Prema rečima predstavnik Incijative „Kolektiv“ Marka Stefanovića istraživanje koje je uradilo Udruženje „Duga“ pokazalo je da pripadnici LGBT populacije u ovom delu zemlje trpe različite vrste nasilja, ali da ga ne prijavljuju.

„Čak 85 odsto ispitanih odgovorilo je da nikada nije prijavilo nasilje i to iz najraličitijih razloga – zbog straha da će ih roditelji otkriti ili da će biti izloženi još većem nasilju“, istakao je Stefanović.

Maja Kamenov iz Centra za ravoj civilnih resursa istakla je da su u poslednje vreme mediji malo fleksibilniji prema LGBT populaciji, a polako se menja i svest gradjana.

Ono na čemu moramo raditi, dodala je ona,  je uvodjenje mogućnosti da deca u osnovnim i srednjim školama imaju dodir sa pripadnicima LGBT populacije.

„Razumemo da mnoge ljude plaši to što ne znanju nikog iz LGBT zajednice, a sve što je nepoznato to ljude plaši. Na ovaj način želimo da približimo ljude iz zajednice“, kazala je Kamenov.

Konferencija za novinare u niškom Medija i reform centru organizovana je kako bi organizacije civilnog društva iz Niša pružile podršku organizovanju Parade ponosa 18. septembra u Beogradu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here