Na prodaju imovina Fabrike obojenih metala u Prokuplju

Na prodaju imovina Fabrike obojenih metala u Prokuplju

226
0
PODELI
Fabrika pod hipotekom; Foto: Lj. M.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sva pokretna i nepokretna imovina nekadašnjeg giganta bivše Jugoslavije kada je u pitanju obojena metalurgija, oglašena je na prodaju putem javne licitacije sa početnom cenom od 222,3 milona dinara.

Stečajni upravnik Fabrike obojenih metala Dušan Dragojlović ističe da je stečajni postupak pokrenut aprila 2016. godine, te da je u međuvremenu doneto i rešenje o bankrotstvu i odluka da se proda putem javne licitacije.

Na prodaju su objekti, zemljište, proizvodne hale, oprema za livnicu, valjaonicu, laboratorije i druge radionice i postrojenja, a rok za upatu depozita je 7. jul, dok će javno nadmetanje biti održano 11. jula u 12 sati u Beogradu.

Dragojlović se nada da će biti zainteresovanih kupaca i naglašava da je celokupna imovina ove nekada uspešne fabrike pod hipotekom, koja je mnogo veća od početne cene, i iznosi oko 4 miliona evra.

Celokupna imovina ove fabrike je pod hipotekaom, tako da će prioritet u namirivanju duga imati takozvani razlučni poverioci koji i imaju hipoteku, pa tek onda ostali poverioci – prokomentarisao je stečajni postupak Dragojlović.

On ističe da početna cena upola manja od procenjene vrednosti, ali da ne znači da će se fabrika i prodati po toj ceni, te da to zavisi od interesovanja.

U prethodnih nekoliko godina, radnici FOM-a su u više navrata štrajkovali zbog neisplaćenih plata, doprinosa i zdravstvenog i socijalnog osigiranja.

Radnici su tada tvrdili da posao obavljaju u nehumanim uslovima, bez zaštitnih sredstava za rad, sistematskih pregleda, a zgrada u kojoj su radili je prokišnjavala.

Fabrika FOM, nekada jedna od vodećih fabrika u Prokuplju i industrijski gigant, koja je zapošljavala oko 1.500 radnika i imala godišnju proizvodnju od 15.000 tona mesinga i bakarne trake, trake za novac, legure novo srebro, olova, holšrafa.

Fabrika obojenih metala u Prokuplju je već jednom privatizovana iz stečaja 2008. godine za 215 miliona dinara.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR