Niš ima najveće gubitke na elektromreži

70
0
PODELI

Za samo četiri dana u Nišu, Smederevu, Pančevu, Loznici i Novom Pazaru, u vanrednoj akciji kontrole otkrivena krađa struje u vrednosti 50 miliona dinara.

Novoformirano EPS-ovo preduzeće ODS od ove godine uvelo je i zajedničke iznenadne akcije sa 60 montera iz cele zemlje. Procene pokazuju da se godišnje u Srbiji ukrade struje u vrednosti oko 60 miliona evra.

Rezultati vanredne kontrole pokazuju da su struju krala domaćinstva najviše u prigradskim naseljima, ali mnogo masovnije privrednici – u restoranima, na pumpama, u mlinovima i radnjama, a bilo je divlje priključenih i čitavih poslovnih zgrada. Zbog krađe, najveće gubitke na mreži ima Niš – i do 30 odsto godišnje.

Direktor ogranka niške distribucije Darko Bulatović navodi da domaćinstva najčešće kradu magnetom, raznim novim konfiguracijama na brojilu, račvama.

„Kada su u pitanju privredni subjekti, takođe. Međutim, naša oprema i tehnika zaista daju rezultate. Ekipe koje smo formirali rade na ukazivanju, na lociranju, skraćivanju procedura i postupaka“, dodaje Bulatović.

Neovlašćena potrošnja je krivično delo i samo u Beogradu prošle godine na sudu je završilo 5.000 ljudi.

Sandra Alagić iz beogradske distribucije kaže da cilj akcije nije da se neko javno proziva, već da ukaže da to ne sme da se radi. Milionske su kazne i kazne zatvora do tri godine.

„Bilo je poznatih javnih ličnosti, estradnih zvezda, poznatih pekara, poznatih firmi, biznismena. Ali cilj je da se tome stane na put, da se to iskoreni i da funkcionišemo kao sve evropske zemlje“, ističe Alagićeva.

Koga uhvate u krađi, ostaje bez brojila i merno mesto se demontira. Kako bi ponovo imali struju, nije dovoljno platiti račune i kaznu. Većina opet mora da traži saglasnost za priključak na mrežu, što dodatno košta.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde