Niš spremio 15 projekata za IPA fondove

240
0
PODELI

Grad Niš konkurisaće kod IPA fondova Evropske unije sa 15 projekata čija je pojedinačna vrednost izmedju 150.000 i 500.000 evra, a ukupa vrednost oko pet miliona evra, rečeno je na popodne održanoj sednici Veća grada Niša.

Projekti su uradjeni zajedno sa partnerima iz Bugarske i odnose se se prvenstveno na investicije u oblasti kulture, turizma i sporta, ali ima i projekata koji za cilj imaju sanaciju školskih objekata i čistiji grad.

Gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić podsetio je ovom prilikom da će za prekograničnu saradnju naše zemlje i Bugarske putem IPA fondova EU u narednih sedam godina biti na raspolaganju ukupno 36 miliona evra, raspodeljenih u tri poziva.

U prvom pozivu koji se završava 18. januara raspoloživo je 12,5 miliona evra.

Očekuje se veliki broj projekata tako da je nerealno očekivati da će nam biti odobreni svi projekti. Pri odlučivanju poštuje se odredjena vrsta simetrije i realno je očekivati da će nam biti odobreno 40 odsto projekata, kazao je dr Perišić.

On je istakao da će projektima koji ne budu odobreni u prvom pozivu grad Niš moći da konkuriše za dve godine u drugom pozivu.
Perišić je rekao da će projekti koji budu odobreni na početku ove godine početi da se realizuju krajem godine.

Grad Niš pripremio je izmedju ostalih projekat izgradnje trim i biciklističke staze pored Nišave (od Ulice Vojvode Tankosića do Gabrovačke reke), sanacije bedema Niške tvrdjave, uredjenje Bali begove džamije i kasarne u tvrdjavi i projekat izgradnje pokretne balon sale na otvorenim bazenima u sportskom centru „Čair“.

Konkurisaće i projektom izgradnje centra za posetioce na Čegru i kod Cerjanske pećine, projektom rekonstrukcije sale Narodnog pozorišta, projektom rekonstrukcije memorijalnog kompleksa 12. februar i sredjivanja Lutkarskog pozorišta.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde