Otkrijte dragulje Niške Banje

Pronadjite odlična mesta za boravak, hranu, piće ili posetite od lokalnih stručnjaka.

Za šta ste zainteresovani? Istražite neke od najboljih saveta od naših partnera i prijatelja.

Niška Banja

Istorija
Gradska opština Niška Banja jedna je od pet gradskih opština u Nišu. Osnivačka sednica Skupštine opštine Niška Banja održana je 13. oktobra 2000. godine, i ovaj datum se obeležava kao datum osnivanja opštine. Na području Gradske opštine Niška Banja, prema popisu iz 2011. godine, živi 14.819 stanovnika. Gradska opština Niška Banja se prostire na 144,92 kvadratna kilometra, a stanovništvo živi u 16 naseljenih mesta.
Infrastruktura
Niška Banja se nalazi na kraku Koridora 10 prema Sofiji i Istanbulu, od koga se na području opštine odvaja regionalna saobraćajnica prema Gadžinom Hanu. Naseljena mesta na teritoriji Gradske opštine Niška Banja poveza su sa 60 kilometara puteva. Javni prevoz je organizovan kao gradski i prigradski autobuski saobraćaj.
Privreda
Osnovna privredna grana u GO Niška Banja je turizam baziran na prirodnim lektovitim svojstvima geotermalne vode, lekovitog blata i gasa za inhaliranje. Blizina Univerzitata u Nišu, posebno Medicinskog fakulteta, formiranje Instituta za rehabilitaciju „Niška Banja“ , kao nastavne baze fakulteta, predstavlja nezaobilazni faktor razvoja Niške Banje, važne turističke i zdravstvene destinacije.