VESTI DRUŠTVO Niški studenti stali uz zahteve kolega iz Novog Sada i Beograda

Niški studenti stali uz zahteve kolega iz Novog Sada i Beograda

360
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Uz kišobrane i bez incidenata, u Nišu je u toku treći dan studentskih protesta. Studenti su ovom prilikom naglasili da protestuju mirno kako i dolikuje akademskim građanima i  poručili vlastima da više ne mogu da trpe nepravdu. Za razliku od prethodnih dana, kada su samo uzvikavane parole, danas postoje i konkretni zahtevi.

Protest je počeo, kao i prethodna dva dana, okupljanjem na Trgu kralja Milana, a zatim su većinom mladi ljudi, krenuli u šetnju do Narodnog pozorišta.

„Svoj stav pokazujem mirnim protestom kako dolikuje akademskim građanima. Mi smo mladi koji više ne mogu da trpe nepravdu, a ne žele da napuste zemlju,“ poručila je studentkinja Lena sa platoa ispred niškog pozorišta.

Studenti su najavili da će večeras biti otvorena zvanična grupa na društvenoj mreži Fejsbuk, preko koje će mladima biti plasirane važne informacije o protestima. Najavili su da će i narednih dana nastaviti sa okupljanjima i da se ograđuju od svih stranačkih obeležja.

Studentima su se u šetnji niz Voždovu ulicu, pridružili i bivši radnici nekadašnjih industrijskih giganata koji su nezadovoljni zbog neisplaćenih zarada, a u koloni ima i penzionera.
Trećeg dana protesta, kolona se kretala od pozorišta i preko Bulevara dr Zorana Đinđića. Pištaljke i uzvici negodovanja zamrli su prilikom prolaska pored Gradske bolnice, a zatim je protestna šetnja nastavljena Sremskom ulicom i Bulevarom Nemanjića do Gradske kuće.
KONKRETNI ZAHTEVI

Za razliku od prethodna dva dana kada protesti nisu imali jasne zahteve, danas ih ima. Zahteve su uputuli studenti novosadskog univerziteta, a sa njima se saglasili i beogradski studenti. Na dašanjem protestu saglasili su se i niški studenti.

Oni predlažu da protesti traju do smene članova RIK, „zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda“, zatim razrešenje Maje Gojković, „zbog blokade rada Narodne skupštine“. Među zahtevima je i smena direktora RTS i urednika Informativnog programa RTS, „zbog režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti kandidata“, kao i smena članova REM, zbog nereagovanja na više stotina prekršaja i prijava.

Studenti Beogradskog univerziteta dodali su još jedan zahtev- sređivanje birčkog spiska u cilju utvrđivanja tačnog broja birača i nakon toga uvođenje elektronskog glasanja uz jasnu zaštitu od manipulacije.

Studenti su istakli da će ukoliko se ne ispune zahtevi tražiti vanredne parlamentarne izbore i da će protesti trajati do ispunjena zahteva.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here