Nišlijka deo tima koji će se takmičiti u izradi i trci brodova

Nišlijka deo tima koji će se takmičiti u izradi i trci brodova

471
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Odluku da upiše studije na Katedri za brodogradnju na Mašinskom fakultetu u Beogradu, Nišlijka Milica Stojanović donela je nakon jednog letovanja i vožnje brodom u Crnoj Gori. Sada je deo tima koji pravi brodove “Savu” i “Dunav” i Srbiju će prvi put predstavljati na prestižnom takmičenju “Hydrocontest”, koje će u julu biti održano na Ženevskom jezeru u Švajcarskoj.

Petnaestoro studenata, među kojima je i Milica, čini tim “Ušće Beograd”, a brodove su zbog toga i simbolično nazvali po rekama.

Podeljeni su u timove za hidrostatiku, hidrodinamiku, konstrukcije, kao i timove za logistiku, marketing i dizajn. Zajedno rade na proizvodnji, kaže Milica, uklapajući predavanja, fakultetske obaveze, ali i znanje i iskustvo.

Naš zadatak je da projektujemo i izgradimo jedno do dva plovila koje će se takmičiti u tri trke. “Sava” je brod koji će se takmičiti u trci izdržljivosti i u trci sa lakim teretom, dok će “Dunav” kao veći, predstavljati naše rešenje za trku sa teškim teretom – pojašnjava Milica.

Njihov zadatak na takmičenju će biti da uz pomoć daljinskog upravljanja plovilom i dobrog konstruktivnog izvođenja ispune zahteve trke i budu najbrži.

Nišlijka kaže da njen tim očekuje da njihova rešenja budu jedna od najboljih, da se istaknu estetikom plovila, ali i da zadovolje sve zahteve koje propisuje takmičenje i samim tim pokažu svoje znanje.

Smatram da je iskustvo koje ćemo steći pripremajući se za takmičenje – neprocenjivo!  Ponosna sam što sam deo ove grupe studenata i što ću imati priliku da se upoznam sa radom drugih mladih ljudi iz celog sveta koji se bave brodogradnjom i sa njima razmenim iskustva – priča Milica.

Više od 30 timova, među kojima je desetak iz zemalja Evrope, ali i ima i grupa iz Australije, Brazila, Kolumbije, Indonezije, Malezije i drugih zemalja širom sveta, takmičiće se u izradi i trci brodova, a Srbija će po prvi put imati svog predstavnika.

“Hydrocontest” se održava 4. put, a organizuje ga „Hydros“ fondacija sa idejom promocije i istraživanja energetske efikasnosti plovila.

Hydros fondacija je poslala pozivnicu za takmičenje Univerzitetu u Beogradu, koji je prosledio poziv našoj Katedri, nakon čega smo se, uz konsultovanje sa profoserima i saradnicima na katedri, prijavili na Hydrocontest – objašnjava Milica.

Studentkinja master studija kaže da je nakon završene gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu odlučila da se oproba u mašinskom inženjerstvu i to baš na Katedri za brodogradnju, a da je reakcija na to uglavnom bila “Otkud to kada Srbija nema more?”.

Ipak odluku je, kaže, donela jer Srbija ima Katedru za brodogradnju koja više od pola veka šalje svoje diplomirane inženjere u sve krajeve sveta.

Srbija ima iskusne brodograđevne inženjere, koji su u vreme stare Jugoslavije doveli našu državu do trećeg mesta u svetu po proizvodnji brodova – dodaje Milica.

Jedina prepreka timu, u kome je i Nišlijka, da se u julu takmiče u trci brodova mogao bi da bude novac, jer im je za učešće potrebno oko 10.000 evra. U potrazi su za sponzorima i ljudima koji će im pružiti podršku u narednom periodu. Milica kaže da su zahvalni onima koji su ih do sada podržali, a pre svega firmi „Argo Navis“, koja je jedan od donatora.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR