Nišvil: „Bela Areta“ za kraj

Nišvil: „Bela Areta“ za kraj

235
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Pevačica Džos Stoun zatvorila okupljanje džezera u Nišu. Na „Nišvilu“ su iskustva izmenili i direktori nekoliko većih evropskih džez festivala. Zasvirao i ministar iz RS Jasmin Komić

Koncertom jedne od najboljih soul pevačica današnjice, Džos Stoun, koju nazivaju i „belom Aretom Frenklin“, u nedelju uveče je na Tvrđavi završeno veliko okupljanje džezera u Nišu, tokom koga je u četiri dana nastupilo više od 660 izvođača.

Zvezda otvaranja „Nišvila“ bio je gitarista Al di Meola, ali je u finišu njegovu slavu gotovo zasenila mlada i lepa pevačica, koja je sa samo 28 godina napravila veliku svetsku karijeru.

U Niš je došla pravo sa festivala u Banskom, u Bugarskoj, gde je organizatorima zadavala glavobolje jer je izbegavala susrete sa „sedmom silom“, što je ponovila i juče, ne želeći da daje izjave pre nego što su se predstavili publici.

Saznajemo da će se, pre nego što ode iz grada na Nišavi, družiti sa volonterima u „nekoj humanitarnoj akciji“.

Na „Nišvilu“ su, pred zatvaranje, iskustva izmenili i direktori nekoliko većih evropskih džez festivala.

Publika za džez festivale se mora negovati – smatra Inde Jukejt, direktorka džez festivala iz Litvanije, koja je zajedno sa kolegama iz nekoliko „džezerskih“ gradova pratila Nišvil.

Festivali u Crnoj Gori je, prema rečima Vinka Mihajlovića, direktora festivala u Petrovcu, opstaju samo zahvaljujući entuzijazmu džezera.

Ideja je da napravimo „Nišvil na moru“ – kaže Mihajlović.

Pin Fenter iz Amsterdama potvrdio je, da je „Nišvil“ veoma popularan u Holandiji i da su za to zaslužni bendovi koji nastupaju u Nišu.

KAD MINISTAR DžEZIRA

Za više od dve decenije „Nišvil“ nije posetio nijedan ovdašnji ministar, pa ni kulture, ali je zato ministar kulture, nauke i tehnologije Republike Srpske, profesor dr Jasmin Komić, po drugi put bio na festivalu, i to ne kao gost, već kao izvođač.

Nastupio je kao specijalni gost banjalučkog sastava „Balkan ekspres“, koji na repertoaru ima i jednu njegovu kompoziciju.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR