KULTURA MUZIKA “Nišvil” šalje muzičare u Kinu

“Nišvil” šalje muzičare u Kinu

201
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mladi saksofonista Filip Stipsić boraviće u septembru u Kini, gde će sa svojim kolegama iz ove zemlje, ali i iz drugih zemalja istočne i centralne Evrope biti deo internacionalnog džez big benda. Muzičari se, kako kažu u “Nišvilu”, okupljaju povodom samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine.

Nakon posete Kini direktora niškog džez festivala Ivana Blagojevića pre 3 godine i gostovanja kineskog sastava Golden Buddha Jazz band na “Nišvilu”, dobra saradnja sa azijskom zemljom se nastavlja.

Kineska džez asocijacija je nedavno pozvala “Nišvil” da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC džez big benda, a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju “Nišvila” bio je član Nišvil tango big bandprojekta – kažu u “Nišvilu”.

Stipsić će boraviti u Gvandžuu, gde će sa još 16 evropskih i dva kineska muzičara 23. septembra svirati na samitu ministara.

Na programu big benda naći će se džez standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku, a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC – piše u saopštenju “Nišvila”.

Organizatori niškog džez festivala su takođe pozvani da Kinezima predlože džez sastave iz Srbije koji bi gostovali na tamošnjim festivalima i kako kažu u “Nišvilu” odlučeno je da ove jeseni put Kine krenu niški sastav Very Naiss i beogradska grupa Milan Petrović Quartet.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here