“Nišvil” šalje muzičare u Kinu

“Nišvil” šalje muzičare u Kinu

128
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mladi saksofonista Filip Stipsić boraviće u septembru u Kini, gde će sa svojim kolegama iz ove zemlje, ali i iz drugih zemalja istočne i centralne Evrope biti deo internacionalnog džez big benda. Muzičari se, kako kažu u “Nišvilu”, okupljaju povodom samita ministara kulture zemalja istočne i centralne Evrope (CEEC) čiji će domaćin biti ministar kulture Kine.

Nakon posete Kini direktora niškog džez festivala Ivana Blagojevića pre 3 godine i gostovanja kineskog sastava Golden Buddha Jazz band na “Nišvilu”, dobra saradnja sa azijskom zemljom se nastavlja.

Kineska džez asocijacija je nedavno pozvala “Nišvil” da predloži muzičare – potencijalne članove CEEC džez big benda, a od desetak muzičara koji su poslali svoje profesionalne biografije za člana internacionalnog orkestra izabran je Filip Stipsić, član satava Benny Brickman, nekoliko combo jazz sastava, a na poslednjem izdanju “Nišvila” bio je član Nišvil tango big bandprojekta – kažu u “Nišvilu”.

Stipsić će boraviti u Gvandžuu, gde će sa još 16 evropskih i dva kineska muzičara 23. septembra svirati na samitu ministara.

Na programu big benda naći će se džez standardi kao i kompozicije gostujućih kompozitora specijalno napisane za tu priliku, a sve u cilju promocije muzičke saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, kao i podsticanja saradnje umetnika Kine i CEEC – piše u saopštenju “Nišvila”.

Organizatori niškog džez festivala su takođe pozvani da Kinezima predlože džez sastave iz Srbije koji bi gostovali na tamošnjim festivalima i kako kažu u “Nišvilu” odlučeno je da ove jeseni put Kine krenu niški sastav Very Naiss i beogradska grupa Milan Petrović Quartet.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR