„Nišvil“, spremite se za četiri dana džeza!

„Nišvil“, spremite se za četiri dana džeza!

53
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Nišu od večeras 33. „Nišvil“ džez festival. Više od 120 koncerata biće održano u naredna četiri dana. Pre zvaničnog otvaranja počeli su prateći programi.

Uvertira za svaki „Nišvil“ džez festival je veče posvećeno Šabanu Bajramoviću. Na taj način ove godine obeleženo je 80 godina od njegovog rođenja. Šabanove kompozicije džezeri su svirali u najrazličitijim aranžmanima.

„Jednostavno sam osetio potrebu da u čast našem sugrađaninu, velikom romskom pevaču, uradimo nekoliko kompozicija koje su stvarno njemu posvećene“, istakao je džez pijanista Zoran Mamutović.

Prema rečima Dušana Stojadinovića iz „Balkan laversa“, Šaban Bajramović je nesumnjivo ostavio velikog traga u našoj muzici.

„To mogu da kažem jer sam dugo živeo i svirao u inostranstvu i tamo nema muzičara koji voli etno muziku, a da ne zna za pesmu Đelem, đelem“, istakao je Stojadinović.

Pripreme za festival su u završnoj fazi. Montiraju se glavne bine i uređuje prostor u Tvrđavi. Na 10 bina ove godine nastupiće više od 600 muzičara.

Već nekoliko dana u pripreme pomaže 300 volontera iz svih krajeva sveta. Lića Kroće živi u Milanu. Mama joj je Srpkinja. Ljubav prema muzici, kako kaže, bila je presudna da se prijavi na konkurs za volontere: „To je sve počelo preko interneta jer pratim muzičare koje volim i takođe Džos Stoun. Videla sam da i ona dolazi ovde na festival“.

Zvanični program „Nišvila“ počinje u četvrtak uveče, a glavne zvezde festivala biće američki gitarista italijanskog porekla Aldi Meola, dobitnik Gremija saksofonista Bil Evans i britanska pevačica Džos Stoun.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR