Noć istraživača u 12 gradova Srbije

Noć istraživača u 12 gradova Srbije

127
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sedma Noć istraživača održaće se 30. septembra u 12 gradova Srbije sa ciljem da promoviše nauku i da je na zanimljiv način približi najmlađima.

Moderatorka Noći istraživača, Zorana Minčić je na konferenciji za novinare rekla da se istovremeno sa održavanjem te manifestacije u 12 gradova u Srbiji paralelno održava i 11. Evropska noć istraživača u 250 gradova.

„Noć istraživača, koja će se održati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici, želi da ukaže deci na koje sve načine naučnici menjaju svet na bolje“, rekla je Minčić.

Prema njenim rečima, u prošlogodišnjoj Noći istraživača učestvovalo je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

noc-istrazivaca-1

Predstavnik Delegacije EU Štefan Hudolin je rekao daje ta manifestacija popularan događaj u svetu, jer pruža priliku da se mladi upoznaju sa novim dostignućima u nauci a da se kroz učenje i zabave.

„Prva Noć istraživača održana je 2015. godine i finansirana je iz programa “ Horizont 2020″, koji predstavlja najveći program EU za istraživanje i inovacione delatnosti“ rekao je Hudolin.

On je dodao da EU od 2001.godine kroz različite projekte pomaže gradovima kroz neophodna sredstva.

1

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta, Refokus (Refocus) i Kull end Hot (Cool&Hot).

Istraživači će u Beogradu dočekati posetioce na Kalemegdanu, na Savskom šetalištu, u Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoja kafe baru, a u Novom Sadu u tržnom centru Big.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR