Osuđenici uče đake o paklu droge!

129
0
PODELI

Zatvorenici KPZ „Niš“ drže predavanja u niškim školama na kojima maloletnicima objašnjavaju kako i na koji način se postaje narkoman i kako izbeći ulazak u pakao narkomanije. Radionice je dosad prošlo oko 1.300 učenika.

Radionice se uspešno sprovode sa Upravom za izvršenje zavodskih sankcija, a funkcionišu u sklopu projekta „Dete, nemoj da se predaš“ autora Bojana Todorovića. Cilj je da se suzbije narkomanija među mladima. Projekat nema finansijskih prihoda, zasnovan je na čistom voleonterskom radu, ali s obzirom na to da je neizvesno još koliko će funkcionisati na taj način, bilo bi dobro da se i grad uključi.

Kada smo u septembru počeli da radimo, mišljenja su bila oprečna u vezi s tim da li treba decu izlagati strahu. Međutim, naše istraživanje je pokazalo da su deca i roditelji prezadovoljni našim radom. Cilj je da se na direktan način deci pokaže kuda ih droga može odvesti, a to je najbolje pokazao primer sportiste koji je pao zbog droge i to njima uživo ispričao – počinje priču Todorović.

Autor projekta ističe da nikome ko se priključio ovoj priči novac nije motiv, tako da su svi učesnici tu kao volonteri, i to sa ciljem da se zaštite deca.

Dobijamo pozive iz gradova širom Srbije, zovu roditelji i profesori da gostujemo u školama, što je nama signal da smo uradili nešto dobro. Sada spremamo još jednu akciju. Posetićemo Osnovnu školu „Sreten Mladenović Mika“, čiji je učenik bio pokojni Aleksa, žrtva vršnjačkog nasilja, i baš ćemo obrađivati tu temu u saradnji sa policijskom upravom – kaže Todorović, čiji su projekat podržali brojni roditelji.

 

Dr Bojana Dimitrijević, specijalista medicinske psihologije i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, objašnjava da je susret i „učešće u ispovesti“ onih koji su lično prošli kroz neku od životnih oluja metod koji najčešće, više nego mnogi drugi oblici edukacije, dopire do slušalaca.

Mi, roditelji, često živimo u zabludi jer ne znamo kuda ide naše dete, s kim se druži, šta proživljava… Ovakav vid edukacije je najbolji. Da dete na živom primeru vidi posledice narkomanije. Naravno, treba da se uplaši i ja ovo podržavam – kaže Milica Jovanović, majka šesnaestogodišnjakinje.

10niss5 - foto Bojan Todorovic, privatna arhiva_1000x0

Ideja o neposrednom ljudskom susretu sa onima koji su korisnici droge i štićenici kazneno-popravnih ustanova može biti prilika da mladi ove osetljive teme prepoznaju i kao deo svoje, a ne samo „nečije“ stvarnosti – kaže Dr Dimitrijević.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde