VESTI DRUŠTVO Otvoren Start-up centar u Nišu, još 2 koraka do Naučno-tehnološkog parka

Otvoren Start-up centar u Nišu, još 2 koraka do Naučno-tehnološkog parka

248
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prvih 6 kompanija počelo je sa radom u novootvorenom Centru za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu u Nišu, rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić prilikom posete ovom studentskom kreativnom centru biznis ideja, koji predstavlja prvu trećinu puta do izgradnje Naučno-tehnološkog parka, najavljenog za 2019. godinu.

Drugu fazu predstavljaće izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta najavljene za 2018. Ova laboratorijska lamela bila je u originalnom planu fakulteta još 1975, a premijerka Brnabić tvrdi da će je sada konačno završiti. Ona očekuje da se u novom Start-up centru razviju ideje i inicijative koje će postati komercijalne i kojima će Srbija uhvatiti korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

Vlada treba da sluša, treba da prepozna dobru inicijativu i onda treba da pomogne i podrži dobru inicijativu i ništa više od toga. Vlada ne treba da se meša, ne treba da smišlja sama, ne treba da interveniše – kaže Brnabić.

Saradnju Niša i Beograda oko izgradnje Naučno-tehnološkog parka premijerka Brnabić je istakla kao odsustvo sujete i dobar put, a pozvala je i da ova 2 grada sutra zajedno pomognu Novom Sadu kada bude gradio svoj park.

Jedino kao tim možemo uhvatiti priključak sa drugim naprednijim zemljama prema kojima moramo da postanemo konkurentni. Znanje imamo, potencijal imamo, fakultete imamo – kaže Brnabić.

Podsetimo, memorandum o razumevanju koji se odnosi na gradnju tehnološkog centra u Nišu su još 2010. godine potpisali tadašnji potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i rektor Univerziteta u Nišu Miroljub Grozdanović. Za gradnju su bili zainteresovani i Koreanci. 2011. godine je najavljeno da će gradnja početi „na proleće“ i da je rok za izgradnju godinu dana, a 2013. se govorilo i o gradnji drugog parka u krugu Elektronske industrije.

Izvor:Južne vesti

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here