Otvorena Roštiljijada uz desetominutni vatromet

Otvorena Roštiljijada uz desetominutni vatromet

479
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ceremonija otvaranja tradicionale Roštiljiade u Leskovcu počela je sinoć trubačima i plesom mažoretkinja, obraćanjem zvaničnika i do sada neviđenim raskošnim vatrometom, koji je trajao desetak minuta.

rostiljijada_otvaranje (1)

Dvadesetsedmi po redu Festival roštilja otvorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad „gurmanskih specijaliteta“, podsećajući na rodonačelnike leskovačkog roštilja i Roštiljijade.

rostiljijada_mazoretkinje

„Tradicija leskovačkog roštilja duga je više od dva veka. Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu. Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića

rostilijada_mazoretkinje_1

Dragi Bureta, kralja leskovačkog roštilja. Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankvurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijaliteti Dragija Bureta probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate“, kazao je Cvetanović.

rostiljijada_gosti

Žikica Nestorović, direktor Turističke organizacije Leskovca, organizator roštiljske fešte, izrazio je uverenje da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti prošlogodišnji rekord od 700.000 posetilaca, ali i rekorde u spravljanju „najveće pljeskavice“, koji je prošle godine „merio“ 59 kilograma, kao i „pljeskavice iz ruke.

rostiljada_pljeskavice_1

„Veliki je trud učinjen da ova privredno-turistička manifestacija bude jedna od najposećenijih u ovom delu Evrope i jedna od najatraktivnijih festivala hrane i dobre zabave na Balkanu. Ko jednom dođe na Roštiljijadu, postaje njen stalni gost“, zaključio je Nestorović.

rostiljiada_snimanje-vatrometa

Duž Široke Čaršije sa „linijskih skara“ Leskovčani su kupovali pljeskavice iz ruku, u roštiljskim baštama se malo više jelo i pilo, a muzika se prelivala sa jednog na drugi štand.

vera-matic

Na jednom od njih Vera Matić pevala je sa stajlingom tinejdžerki, u polupraznoj šatri, a na velikoj bini Neda Ukraden svoje popularne hitove.

neda-ukraden_2

A tamo iza poslednjeg roštiljskog štanda blistala su liciderska srca i mirisala je šećerna vuna.

rostiljijada_liciderska-srca

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR