Ovo su UBEDLJIVO NAJGLUPLJE LOZINKE u 2017. Da li je i vaša među njima?

114
0
PODELI

Ove godine onlajn sigurnost je bila top tema, a hakeri su aktivniji nego ikad. A vi im pomažete kreirajući najočitije moguće lozinke za svoje onlajn račune?

Filmske scene u kojima neko provali u vaš računar tako što osvrćući se po sobi pogodi šifru vlasnika nisu tako ni sulude kada uzmete u obzir šta su bile najčešće lozinke ove godine.

„SplashData“, autor upravitelja lozinkama „SplashID“, „TeamsID“ i „Gpass“ objavio je listu najčešćih lozinki iz baze koja je procurila u javnost.

Najpopularnije su tako bile:

– 12345678

– Qwerty

– 12345

– 123456789

– Letmein

– 1234567

– Football

– Iloveyou

– Admin

– Welcome

– Monkey

– Login

– Abc1234

– Starwars

Osim toga, istraživači iz Gugla i sa Berklija su objavili rezultate istraživanja obavljenog na Guglovim vlastitim, pomno kontrolisanim internim podacima kako bi utvrdili može li se išta uraditi s korisničkim lozinkama i lozinkama koje je moguće kupiti na crno.

Njihovi zaključci su prilično uznemirujući. Između sedam i 25 posto ukradenih lozinki je moguće upotrebiti kako bi se preuzela kontrola nad drugim korisničkim računom pri Guglu. Hakeri jednostavno probaju sve lozinke nadajući se kako će naleteti na neku koju se često koristi.

U prilog im ide i loša navika velikog broja ljudi da često koriste istu lozinku kako bi pristupili do više internet servisa. Zahvaljujući tome dovoljno je upasti u slabije čuvani servis i potom ga upotrebiti za upad u sistem s boljom zaštitom.

Od toga nisu imuni ni oni koji bi morali znati bolje, poput saosnivača i direktora Fejsbuka Marka Zakerberga, koji je koristio istu lozinku (dadada) za pristup svojim korisničkim računima na Tvirtteru i Pinterestu, a koje je prošle godine nakratko bio preuzeo hakerski tim „OurMine“. Među njihovim žrtvama bili su i i glavni direktor Gugla Sundar Pichai, glumac Čejning Tatum i šef tehnike Amazona Vorner Vogels.

Bonus video:

Stavili smo žvaku u čašu Koka-Kole u 5 popodne: Evo šta nas je dočekalo ujutru u 9 sati!

Šta je jače, neuništiva žvaka ili svemoćna koka kola? Stavili smo ovo prvo u ovo drugo i izneverovali smo kad smo ujutru videli šta se desilo!

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde