VESTI HRONIKA Piroćanac prevario Amerikance i uzeo pola miliona dolara

Piroćanac prevario Amerikance i uzeo pola miliona dolara

113
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zbog sumnje da je “koristeći tehnike socijalnog inženjeringa” i lažne naloge, a predstavljajući se kao vlasnik nepostojeće komanije iz Nemačke, od američke firme primio 492 hiljade dolara, uhapšen je 41-godišnji Piroćanac.

Kako saopštavaju iz MUP-a, T. M. je uplatu iz Amerike primio januara 2015. godine preko svog preduzeća, a potom je taj novac, umanjen za svoju proviziju, prosledio na račun drugog pravnog lica u Hong Kongu. Sumnja se da je u ovoj prevari učestvovalo još nekoliko osoba.

Na koji tačno način je Piroćanac prevario firmu iz Amerike ne može se zaključiti iz šturog saopštenja MUP-a, a na naše pitanje da nam pojasne o kojoj tačno tehnici „socijalnog inženjeringa“ se radi, iz Biroa za informisanje rečeno nam je da im se obratimo pismenim putem.

Inače, Vikipedija socijalni inženjering definiše kao „akt manipulacije kojim se ljudi navode da odaju poverljive informacije o sebi“.

Ta tehnika zasniva se na ometanju pažnje određenog lica u cilju prikupljanja informacija koje ono inače ne bi odalo, a kako bi se ti podaci kasnije zloupotrebili (radi odavanja korisničkih imena, lozinki ili, npr. podataka o platnim karticama) – navodi se na Vikipediji.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku biti priveden Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Beogradu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here