„Problematični“ nastavnik ostao bez dozvole za rad

„Problematični“ nastavnik ostao bez dozvole za rad

288
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Nastavnik informatike i matematike Lj.D. iz Niša izgubio je dozvolu za rad odlukom Ministarstva prosvete.

On je pre nekoliko meseci navodno nasrnuo na direktorku OŠ “Ćele kula“ i pritom joj “ugrozio psihičko i emotivno zdravlje“.

U ovoj odluci Ministarstva navodi se da Lj.D. više nema pravo na ponovno izdavanje licence, niti za rad u ustanovi, s obzirom na to da je utvrđeno da je “povredio zabranu psihičkog nasilja”.

Naime, kako stoji u rešenju, on je početkom marta ušao u kancelariju tadašnje v. d, a sadašnje direktorke Zorice B. Jovanović, nezadovoljan što čas traje 45 minuta, a on želi još da štrajkuje.

“Izrečena mu je disciplinska mera prestanka radnog odnosa, jer je je ušao u njenu kancelariju, počeo da viče, a kada mu je Jovanovićeva predložila da svoje mišljenje dostavi napismeno, on se razbesneo, počeo još glasnije da viče na nju, da lupa rukama o sto i unosi se u lice direktorki, preteći da će je ’očistiti’”, navodi se u rešenju Ministarstva.

Tada je intervenisala i policija, koju je Dinić sam pozvao, a ubrzo potom je sproveden disciplinski postupak nakon koga je nastavniku dat otkaz.

0a5b2ce9468a5002f85c8c1805d42af4
“Imajući u vidu odredbe kojima je, između ostalog, definisano i psihičko nasilje, jasno je da verbalno i neverbalno ponašanje Lj.D. ima obeležja povrede zabrane koja mu se stavlja na teret i za koju je oglašen krivim. Prema tome (…) stekli su se uslovi za oduzimanje licence imenovanom”, navodi se u rešenju Ministarstva.

Mesec dana pre ovog rešenja Ministarstva, kojim mu se oduzima dozvola za rad i na koje ne postoji pravo žalbe, već se može pokrenuti samo upravni spor, Osnovni sud u Nišu naložio je školi da nastavnika vrati na posao do pravosnažnog okončanja sudskog postupka.

“Obavezuje se izvršni dužnik OŠ “Ćele-kula” da poverioca prijavi na obavezno zdravstveno i socijalno osiguranje, da plaća naknadu zarade i da mu prizna sva prava po osnovu rada do pravosnažnog okončanja postupka koji se vodi pred Osnovnim sudom”, navodi se u zaključku ove institucije.

Međutim, iako je navedeno da će škola morati da plati 100.000 dinara ako ga ne vrati na posao, te da će im i na dalje biti izricane novčane kazne sve dok to ne urade, škola nije postupila po nalogu suda.

U Osnovnom sudu je novinarima potvrđeno da sud nije prinudno naplatio novac sa računa škole, a advokat škole Zoran Mitić napominje da se “Ćele-kula” žalila na ovo rešenje suda, te da se sada čeka nova sudska odluka.

“Škola jednostavno ne može da postupi po nalogu suda i ako hoće jer je Dinić u međuvremenu izgubio licencu, a rešenje Ministarstva je konačno u upravnom postupku. Dakle, imamo taj nalog da ga vratimo, ali kako da ga vratimo kada nema licencu da obavlja poslove profesora?”, kaže Mitić.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR