Realizacija budžeta Niša za 2016. godinu opet loša

Realizacija budžeta Niša za 2016. godinu opet loša

205
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Već tradicionalno, od 2012. godine naovamo, razlika između planiranog trošenja para građana u budžetu Niša i stvarno utrošenog je velika. Tako je i u 2016. ostvareno jedva 60 % od planiranog. Najviše para je prikupljeno od poreza, a najredovnije se to trošilo na plate „opštinara“.

Od planiranih 12.7 miljardi prihoda, za godinu dana u gradsku kasu se slilo svega 7.8, što je realizacija, kako piše u izveštaju gradskog Sekretarijata za finansije, od svega 61.37 %.

Nešto je bolja bila organizacija kada je u pitanju bilo trošenje para, pa je tako od planiranih 9.3 milijardi dinara potrošeno 5.9, odnosno 64.09 %.

Ova realizacija budžeta je obračunata na poslednji, 3. rebalans, iz septembra prošle godine, a realizacija u odnosu na planirani budžet sa početka godine je nešto veća.


Plate za opštinare redovne, za socijalu koliko ostane

U budžetu su skoro svi planirani prihodi od poreza realizovani preko 95 %, a pojedini i preko planiranog iznosa. Tako je porez na prihode od imovine realizovan 142 %, porez „na druge prihode“ 113 %, naknada za zaštitu životne sredine 123 %, naknada za korišćenje dobara od opšteg interesa 162 %.

Iako su građani redovno plaćali svoje dažbine, najveći deo tih para odlazio je na plate zaposlenih i ti rashodi su u skoro svim upravama realizovani sa 100 %, a slično je i sa plaćanjem usluga po ugovoru, nagradama za zaposlene i drugim dodacima.

Tako je za plate iz ukupnog budžeta otišlo 1.4 milijarde dinara i ta pozicija u budžetu realizovana je 98 %.

Među uspešno ostvarenim stavkama je i naknada za izbornu kampanju i finansiranje rada političkih partija. Tu je izdvojeno skoro 9.5 miliona dinara, što je 80 % od planiranog.

Sa druge strane, nije potrošena ni polovina iznosa koji je bio predviđen za socijalna davanja građanima.


Najava boljih dana, ali budžeta na sajtu i dalje nema

Kako se čulo na sednici Gradskog veća, pomoćnik gradonačelnika zadužen za finansije Igor Vučić je rekao da je već u prvom kvartalu ove godine realizacija budžeta za 2017. godinu veća od 80 %.

On je rekao da se na taj način socijalna davanja i ostale obaveze koje ima Grad bolje i redovnije plaćaju.

Ipak, na zvaničnom sajtu Grada, u rubrici „Budžet Niša“ još nema nijednog izveštaja o trošenju para u 2017. godini, pa čak ni same odluke o Budžetu za ovu godinu iako je doneta još decembra.

Na sajtu se može naći samo predlog budžeta, ali ne i konačna odluka, pa građani ne mogu da znaju ni kako vlast planira da troši njihov novac.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR