VESTI DRUŠTVO Skraćene liste čekanja za operacije srca

Skraćene liste čekanja za operacije srca

103
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu beleži sve bolje rezultate. Do kraja godine mogli bi da dostignu i evropski prosek od čak 400 operacija.

Tokom konferencije za medije, organizovane povodom stotog hirurškog zahvata obavljenog od početka godine, u niškom Kliničkom centru su se pohvalili i podatkom da se na listi čekanja za operacije na srcu na jugu Srbije nalazi tek tridesetak pacijenata. Kažu, i oni će biti operisani u narednih mesec dana, a – ako se nastavi ovim tempom – do kraja godine mogu da se pohvale sa čak 400 zahvata, što je evropski prosek za kliniku ovog tipa.

Podsetimo, od novembra 2014. je operisano 190 pacijenata, a veliki iskorak je učinjen kada su se niški lekari obučili da samostalno obavljaju ove hirurške zahvate.

Profesor dr Miljko Ristić, koorinator Ministarstva zdravlja za razvoj kardiohirurgije, istakao je i to da procenat smrtnosti kod ovih operacija iznosi podnošljiva dva odsto. Konstatuje, ipak, da su Srbiji – pored postojećih pet – potrebne još najmanje četiri ovakve kardiohirurgije, pa će naredna, po svemu sudeći, biti otvorena u Užicu…

U Nišu se  trenutno edukuje 50 ljudi svih struka i profila, koji će nastaviti da samostalno obavljaju operacije na srcu. Do kraja godine, ovdašnja klinika će dobiti pet kardiohirurga i sedam anesteziologa – najavio je docent dr Svetozar Putnik, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Srbije, čiji stručnjaci od početka pomažu kolegama u gradu na Nišavi.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here