VESTI POLITIKA Sporni opštinski izbori u Nišu

Sporni opštinski izbori u Nišu

194
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dok je za narodne poslanike i odbornike u skupštinama gradova i opština izbore još 7. marta raspisala predsednica Skupštine Srbije, Nišlije će 24. aprila glasati i za odbornike u gradskim opštinama – iako te izbore niko nije raspisao.

Zakon o lokalnim izborima prilično jasno definiše da predsednik Skupštine Srbije raspisuje lokalne izbore za takozvane „jedinice lokalne samouprave“, odnosno za gradove i opštine.

Međutim, gradske opštine nemaju status „jedinice lokalne samouprave“ a sagovornici Južnih vesti se slažu u tome da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora ne može po automatizmu primeniti i na gradske opštine.

Ko, kada i kako raspisuje izbore za gradske opštine mora da se definiše Statutom grada. One čak i ne moraju da imaju izbore. Takav je slučaj u Novom Sadu, gde građani uopšte ne glasaju za dve gradske opštine, već Skupština grada samo imenuje organe koji njima upravljaju – kaže Đorđe Vuković iz CeSID.

Nekoliko sati nakon što je predsednica Skupštine Srbije raspisala lokalne izbore i predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je raspisao izbore za svih 17 beogradskih opština.

Ipak, iako izbore za niške opštine niko nije raspisao, u svih 5 opština se izborne procedure primenjuju od prvog dana.

[lightbox thumb=“http://niscaffe.com/wp-content/uploads/2016/04/800x600_mile-ilic-JV.jpg“]

U Ministarstvu za lokalnu samoupravu su odbili da precizno odgovore na pitanje „ko bi trebalo da raspiše izbore za gradske opštine“, preporučujući novinarima da se obrate predsedniku Skupštine Grada Niša Miletu Iliću.

Ilić, koji je i redovni profesor niškog Univerziteta na predmetu Državna uprava i lokalna samouprava, smatra da je reč o „praznini u Statutu Grada“.

Statut Grada Beograda jasno definiše da predsednik Skupštine Grada raspisuje izbore za gradske opštine… Statut Grada nije promenjen i predsednik Skupštine Grada nema ovlašćenja da raspisuje izbore. Izbori su ove godine sprovedeni kao i prošlog puta, u koordinaciji sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu… – kaže Ilić.

On je naglasio da zbog toga Skupština Grada nije „ni na koji način“ bila uključena u proces pripreme izbora.

Inače, na konferenciji za novinare koja je u ponedeljak bila održana u prostorijama SPS je Mile Ilić najavio da će se ta partija u narednom periodu zalagati za izmene Statuta Grada, naročito u delu koji se odnosi na funkcionisanje gradskih opština.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here