VESTI DRUŠTVO Spremite kišobrane za „majske kiše“

Spremite kišobrane za „majske kiše“

95
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovog proleća očekivane su prosečne prolećne temperature i vremenske prilike, prognoziraju hidrometeorolozi. To znači da će biti velikih varijacija u dnevnim temperaturama i puno kišovitih dana.

“Krajem marta i početkom aprila imaćemo jutarnje mrazeve. Početkom dana temperatura može biti -1, a u najtoplijem delu dana oko 20 stepeni. To je varijacija od 21 stepen”, kaže  meteorolog Zoran Vasiljević.

Ovakve temperaturne razlike tokom jednog dana uobičajene su za proleće, ali će one uglavnom biti do 10 stepeni. U odnosu na višegodišnji prosek, temperature su i ovog proleća u porastu.

„Biće toplije za stepen ili dva. To odstupanje je u okviru trenda globalnog zagrevanja, tako da ni to nije ništa neuobičajeno“, dodaje Vasiljević.

Iako nas i ovog proleća očekuju “majske kiše”, sve je u granicama proseka. Tokom maja i juna mogući su česti pljuskovi sa grmljavinom.

Danas je Svetski dan meteorologije koji se obeležava u znak sećanja na 23. mart 1950. godine, kada je osnovana Svetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija koja okuplja 185 članica. Obeležavanje ovog dana posvećeno je unapređenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here