Šta bi građani trebalo da znaju o izborima?

Šta bi građani trebalo da znaju o izborima?

448
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U nedelju 2. aprila, građani će među 11 kandidata birati predsednika Srbije. Ko sve ima pravo glasa, kako se glasa, u kom slučaju su glasački listići važeći, a kom nevažeći i šta bi trebalo građani da rade ako primete neregularnosti na biračkim mestima, CRTA i Nacionalna koalicija za decentralizaciju obaveštavju građane o tome.

Pre svega, navode u organizaciji CRTA, pravo svakog punoletnog građanina koji je državljanin Srbije i koji je upisan u jedinstveni birački spisak jeste da može da glasa. Da bi to učili, potrebno je da na biračko mesto ponesu važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koja sadrži lične podatke (JMBG). Podsećamo da na novim plastičnim vozačkim dozvolama nije ispisan jedinstveni matični broj građana, već se on nalazi na starim papirnim dokumentima.

Ukoliko im je istekla lična karta, u CRTA-i navode da i tada mogu glasati ali “moraju poneti i potvrdu izdatu od MUP-a da je u toku proces izdavanja nove lične karte”.
Svoje pravo glasa, ističu, mogu da ostvare i osobe sa invaliditetom, kao i nepismeni.

Osobe sa invaliditetom ili nepismena lica mogu da glasaju na biračkom mestu tako što će sa sobom povesti asistenta koji će im pomoći da glasaju. Oni koji nisu u stanju da dođu na biračko mesto, mogu da glasaju kod kuće, tako što će do 11 sati u nedelju bilo ko u njihovo ime podneti zahtev na biračkom mestu na kome bi inače glasali po biračkom spisku – kazali su u organizaciji CRTA.

Koji su glasački listići važeći, a koji nevažeći?

U Nacionalnoj koalciji za decentralizaciju objašnjavaju da se važećim glasačkim listićem smatra svaki, iz kojeg se jasno može zaključiti za kog je kandidata glasano.

VAŽEĆI:

          – Važeći glasački listić jeste onaj na kome je zaokružen jedan redni broj ispred naziva kandidata.

Važećim se smatra i glasački listić koji je popunjen na način iz kojeg se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao.

Ako je listić popunjen na način iz koga se može pozdano utvrditi za koju izbornu listu je birač glasao, on će biti važeći uprkos tome:

što su na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke;

 što su imena drugih kandidata ili nazivi drugih predlagača kandidata precrtani

NEVAŽEĆI:

– Listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata

– Listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog imena i prezimena kandidata

– Listić na kome je birač zaokružio ili podvukao više od jednog naziva predlagača kandidata

Šta ako građani primete neregularnosti?

U slučaju da građani primete neke nerugularnosti na izborima, ako se pojave “ljudi u crnom”, koji ih prisiljavaju da glasaju za određenu stranku ili nešto slično, u CRTA-i kažu da mogu da se obrate Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 24 sata od zatvaranja biračkih mesta.

Svako davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem je krivično delo koje je regulisano Krivičnim zakonikom. Ukoliko neko nudi, daje, obeća nagradu, poklon ili neku drugu korist nekome da na izborima glasa ili ne glasa ili pak da glasa u korist ili protiv određenog kandidata, za to delo je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine – ističu u organizaciji CRTA.

Građani se mogu obratiti, navode u CRTA-i i njihovoj posmatraškoj misiji i da mi informacije proslede preko društvenih mreža mreža @nastrazi ili www.facebook.com/gradjaninastrazi, putem mejla: kontakt@gradjaninastrazi.rs, web sajta http://www.gradjaninastrazi.rs/ i telefona: 069/232 1901.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

POSTAVI ODGOVOR