Sve više Grka, Bugara i Rusa na niškim sokacima

94
0
PODELI

Niš je u 2015.posetilo skoro 76.000 turista, od kojih su 41.045 stranci, što je za 10,6 odsto više nego prethodne godine. Da sve više turista dolazi u Niš potvrđuje i broj noćenja kojih je od januara do kraja decembra 2015.godine bilo 148.193, što je više za 13,8 odsto.

Niški merak, topla atmosfera, bogato kulturno-istorijsko nasleđe, spomenici i razni festivali čine Niš sve privlačinijim za turiste.

Najviše stranih turista dolazi u Niš iz Grčke i susedne Bugarske, ali se na niškim sokacija sve češće može čuti i ruski jezik.

Grci čine 12 odsto stranih turista, na drugom mestu su Bugari kojih je 11 odsto, dok je Rusa trenutno šest odsto ali sa tendencijom rasta. Postoji veliko interesovanje ruskih turista za Niš, a dve grupe tur-operatera koje su boravile u našem gradu to potvrđuju. Ima dosta banja na jugu Srbije koje mogu biti inetereantne ruskim turistima i kojima bi Niš bio početna tačka za posetu Srbiji. Naravno zahvaljujući aerodromu „Konstantin Veliki“ – kaže direktor Turističke organizacije Uroš Parlić.

Turiste najviše privlači Ćele Kula u svetu jedinstveni spomenik od lobanja palih srpskih junaka koji su napravili Turci posle Čegarske bitke 1809. godine.

nis-2

Nezaobilazna stanica je i Logor na Crvenom krstu, jedan od najočuvanijih nacističkih koncentracionih logora na Balkanu, kao i Tvrđava koja je sagrađena u vreme turske okupacije na ruševinama antičke utvrde.

Kada ove godine bude otvorena Medijana, koja je pokrivena kako bi njeni čuveni mozaici mogli da se bezbedno prezentuju posetiocima, možemo očekivati još veću turističku posetu. Iako je zatvaranjem hotela „Srbijaturista“ jedno vreme postojao problem sa smeštajnim kapacitetima, privatni sektor se potrudio da popuni tu prazninu, pa danas imamo spremno 5.000 postelja, što trenutno zadovoljava potrebe grada – kaže Parlić.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde