U Nišu škole u blokadi, nemaju ni za kredu

147
0
PODELI

Grad Niš ne izmiruje redovno dugovanja školama, zbog čega su brojne obrazovne ustanove često u blokadi, pa nemaju novca ni za krede.

Grad niškim školama trenutno duguje nešto više od 35 miliona dinara.

Dugovanja školama na teritoriji opštine Crveni krst su 6,6 miliona dinara, u opštini Medijana 7,1 milion, u Niškoj Banji 2,9 miliona dinara, Paliluli 7,2 i Panteleju 11,3 miliona dinara, saznaje NisCaffe.

Dok direktori zvanično ćute o problemima sa kojima se susreću njihove škole, neki od profesora objašnjavaju da se redovno ne plaćaju telefoni, internet, da sa štedi na grejanju, pa čak i na kredama. Gradonačelnik Zoran Perišić je to demantovao i objasnio da su dugovi u januaru bili 16 miliona dinara i da su izmireni u jednom danu.

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković, nakon sednice Gradskog veća, izjavio je da su „prilivi u januaru, februaru, pa čak i u martu uvek loši što je prouzrokavalo probleme“.

Od kako je zaživeo rino sistem (Registar izmirenja novčanih obaveza) koji nalaže da se neizmirene obaveze plate u roku od 45 dana, gradski budžet se našao u teškoj situaciji. Rino sistem je država proširila na lokalne samouprave i što se tiče prosvete, s jedne strane imate slab priliv u budžet, a s druge je Vlada Srbije propisala da sve obaveze moraju da se izmire u zakonskom roku od 45 dana. Zbog toga ne možemo da servisiramo obaveze i zbog toga je došlo do privremene blokade rada škola – objasnio je Slavković.

POSTAVI ODGOVOR

Ostavite vaš komentar
Upišite Vaše ime ovde