VESTI DRUŠTVO Visok UV indeks preti zdravlju

Visok UV indeks preti zdravlju

61
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovog leta bilo je dosta dana kada je stanovništvo južnih gradova upozoreno na visok indeks UV zračenja. Danas i sutra upravo Niš će biti jedan od gradova gde će ove vrednosti biti visoke, piše na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Profesor Dragan Gajić sa niškog PMF-a preporučio je oprez i obaveznu zaštitu, dermatolog Danica Tiodorović tvrdi da nijedna krema koja je fotoprotektivna ne može da zaštiti u celosti.

U našoj zemlji ne postoji registrovana laboratorija koja zvanično meri UV indeks, mada mnoge institucije kao i mi na fakultetu merimo ovaj indeks. Najčešće se preuzimaju merenja koja se vrše u Austriji. Tačno da u narednim danima možemo da očekujemo povećan indeks UV zračenja, mada to ne mora da bude povezano sa visokim temperaturama. Ta procena može da bude takva, ali ne mora apsolutno da znači”, kaže Dragan Gajić profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Indeks UV zračenja, za naredne dane po tabeli RHMZ-a na koju nas upućuje Zoran Vasiljević, šef Meteorološke opseravtorije Niš, izuzetno je visok., izuzetno je visok.

Na našem zvaničnom sajtu možete svakodnevno da pratite vrednosti UV zračenja u čitavoj zemlji i u skladu sa tim primenjujete zaštitu od zračenja”, rekao je Vasiljević.

Trenutni podaci za vrednosti UV indeksa pokazuju da Niš danas i sutra ima indeks 8 što spada u vrlo visok indeks ovog zračenja.

[lightbox thumb=“http://niscaffe.com/wp-content/uploads/2016/08/UV.png“]

“Ove vrednosti su po “Američkoj skali” a postoje dve po kojima se ove vrednosti iskazuju. Ove vrednosti koje pominjemo ovih dana su očekivane jer je leto i vedro je vreme, nema čestica koje bi rasipale zračenje. Na planinama je normalno da je ovaj indeks viši jer je na tim mestima atmosfera drugačija, odnosno ređa u poređenju sa atmosferom u gradovima”, kaže Gajić.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here