Vučić: Prosečna plata 440 evra do kraja 2017. godine

Vučić: Prosečna plata 440 evra do kraja 2017. godine

887
0
PODELI
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mislim da je rešenje za nas u narednom periodu u kontrolisanom povećanju plata dok ne uredimo ne spustimo javni dug, ocenio je večeras premijer Aleksandar Vučić gostujući na TV Prva.

Uvažavajući i prihvatajući stavove svojih sagovornika u emisiji na toj televiziji, Petra Pavlovića iz Fiskalnog saveta i ekonomiste Dragana Đuričina, Vučić je napomenuo i da je mnogo toga važnog i najtežeg u ekonomskim reformama Srbije urađeno, ali da još mnogo toga predstoji, poput reformi javnih preduzeća i poreske administracije.

Podsetio je da je u prethodne tri godine postignuta puna makroekonomska stabilnost, smanjen deficit države, drastično smanjena nezaposlenost i povećana zaposlenost…

Kada je reč o poslovnom ambijentu, dodao je premijer, po ocenama Svetske banke Srbija je najbrže napredovala u prethodne tri godine na svetskoj Duing biznis listi, za 44 mesta, sa 91. na 47.

„Kada budemo uredili katastar, siguran sam da ćemo biti među prvih 20 zemalja po poslovnom ambijentu“, rekao je Vučić i poručio da je to važan temelj uređene ekonomije.

Vučić je, međutim, naglasio da nije uspešno izvedena reforma javnih preduzeća koja je, kako je rekao, veoma važna.

„To ćemo da nastavimo. Nešto smo učinili. Veliki pomaci izvršeni su u Železnici, mnogo toga mora da bude urađeno u EPS-u, u Srbijagasu se napreduje. Naš najveći problem je EPS“, rekao je Vučić.

Istakao je da ipak ima ddobrih primera restrukturiranja javnih preduzeća, poput Simpa iz Vranja, koji je pre dve godine imao gubitak od 50 miliona, a da danas ima 2.500 zaposlenih, da se za Železaru u Smederevu više ne izdvaja deset miliona dolara mesečno…

„Pred nama su reforme javnih preduzeća i poreske administracije. Naplata i prihodi su neuporedivo bolji nego što smo očekivali“, rekao je Vučić.

Petrović je napomenuo štednja vodi direktno rastu, dok je Đuričin upozorio da nema opuštanja za privredu kakva je srpska, da ovde strukturna kriza traje četvrt veka, te da se u prvi plan morajuj staviti novi pokretači razvoja.

Kako kaže, strukturna kriza se rešava koncepcijskim, konzistentnim pristupom, te naglašava da je nam je nezaposlenost danas manja nego 90-te, kad je počela tranzicija.

Srbija, kako navodi, ima istorijsku šnasu da krene napred brže i to zdravim rastom, a ova vlada je prišla rešsvanju strukturne krize na koncepcijski opriginalan način koji je bio prihvatljiv i za MMF.

„Prosečna plata 440 evra do kraja 2017.“

Do kraja 2017. prosečna plata u Srbiji iznosiće 440 evra, izjavio je Vučić, poručivši da će biti povećanja, ali ne u onolikoj meri koliko će da iznosi rast srpske privrede.

Vučic je podsetio da rast od tri odsto na godišnjem nivou, koliko ostvaruje Srbija, iznosi 1,2 miliona evra, dok se očekuje 300 miliona evra deficita, što, kako je objasnio, ostavlja 900 miliona evra slobodnog prostora.

Da li smemo da povećamo plate i penzije za tih 900 miliona evra, upitao je Vučić, naglašavajući da će u martu prosečna plata biti 393 ili 394 evra.

„Siguran sam da će biti, samo ne u onoj meri koliki će naš rast da bude upravo jer imamo mrtvace iz prošlosti koji isplivavaju (državne kompanije koje prave gubitke)“, rekao je Vučić.

On je istakao da je država rešavala problem svih javnih preduzeća koje je mogla, poput Železare i JAT-a, dok je Rusima vraćen dug Petrohemije od 105 miliona.

„Nasledili smo mrtvace, nekako smo ih oživeli i napravili da budu mnogo življi nego što sam ja. I to je rezultat teškog rada i nepolitičkih odluka“, rekao je Vučić.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
PODELI

POSTAVI ODGOVOR